poniedziałek, 19 marca 2018

KARKÓWKA DO PIECZYWA - na szybko



Szybkie mięso do pieczywa, w tym przypadku karkówka. Nie zawsze jest czas, żeby bawić się kilka dni z  przygotowaniem wędliny na kanapki. U mnie szybka, jednodniowa karkówka . 
Mięsko jest aromatyczne, doskonale przeszło przyprawami nawet w tak krótkim czasie. Przygotowanie tej wędliny podaję na dwa sposoby. Nie każdy posiada szynkowar , a to mięsko można również przygotować w słoju. 
Jest nawet lepsze niż z szynkowara, bo z sentymentem, z nostalgią . Polecam też schab metodą słoikową...poniżej podlinkowane zdjęcie z przepisem na schab, drugie na karkówkę innym sposobem.

        Schab ze słoika                   Karkówka parzona- baleron






SKŁADNIKI :

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej + 1 płaska łyżeczka soli drobnej morskiej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe oskubane wokół środkowej łodyżki
  • 2 lekko kopiaste łyżeczki papryki słodkiej
  • słoik z pokrywką odpowiedniej wielkości lub szynkowar

WYKONANIE :

  • Mięso umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy łącznie z czosnkiem umieścić w blenderze i razem zmiksować. Przełożyć mięso do pojemnika, wsypać zmiksowane przyprawy i całość dokładnie wygnieść. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 5 godzin.


Po tym czasie w przypadku :


  • SŁOIKA - mięso zesznurować , umieścić w słoiku i słoik zakręcić…do garnka włożyć jakąś podstawkę lub ściereczkę, wstawić słoik, zalać wodą 2- 3 cm przed pokrywką i gotować na wolnym ogniu licząc czas od zagotowania wody ok. 1,30 minut…wyjąć słoik i ostudzić ….zimny wstawić do lodówki na noc, następnego dnia odkręcić i wyjąć mięso…
  • SZYNKOWARA - mięso umieścić w szynkowarze w woreczku lub jak macie Państwo ze stali szlachetnej można bez woreczka ( ja zawsze używam woreczka, mimo że moje szynkowary są ze stali chirurgicznej ) …szynkowar zamknąć i umieścić na podstawce w garnku…wlać wodę nieco powyżej wsadu mięsnego i podgrzać pod przykryciem do temperatury 75 - 78 stopni C i parzyć w tej temperaturze ok. 2, 20 godziny…szynkowar wyjąć, odpiąć sprężynę, a szynkowar schłodzić pod zimną wodą, wstawić do lodówki i na drugi dzień wyjąć mięso…
  • MOJA UWAGA : można zamiast soli peklowej i morskiej dać w całości morską...robię z peklową, ponieważ mięsko jest u mnie w lodówce czasami powyżej tygodnia.

5 komentarzy:

  1. Wersja ze słoikiem na pewno do wypróbowania! Dziękuję za inspirację!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz nie problemu żeby dostać większy słoik, bo w taki litrowy chyba nawet nie to ciężko upchać kilogram mięsa...pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super przepisy na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zapraszam do mojej kuchni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Mięsko przepyszne wszyscy się zachwycali, a córki wcinały samą wędlinę, tak bardzo im smakowała. Zrobiłam z szynki. Bardzo dziękuję za kolejny genialny przepis ;)Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń