czwartek, 13 lipca 2017

KROKIETY Z MIĘSEM GOTOWANYM , CUKINIĄ I POMIDORAMI Z SOSEM PIECZARKOWYM



Miałam zamrożone mięso gotowane po wywarze do zupy i wykorzystałam na nadzienie do krokietów .  Dodałam startą cukinię przez co farsz był wilgotniejszy. Dodatkowo dołożyłam cząstki pomidorów, żeby zaostrzyć smak nadzienia. Podałam z sosem pieczarkowym, na który nie wstawiam przepisu. To sos ogólnie znany i myślę , że Państwo nie macie z tym kłopotu. Polecam też inne potrawy z wykorzystaniem mięsa gotowanego.

 Kotlety z mięsa gotowanego             Pasta do chleba                                  Pierogi






Ciasto na naleśniki  ( 14 sztuk ):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki wrocławskiej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 1 szklanka zwykłej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • olej do smarowania patelni + pędzelek
  • szklanka o poj. 250 ml
  • Wszystkie składniki na gładko zmiksować i odstawić na 15 - 20 minut po czym usmażyć cienkie naleśniki smarując patelnię pędzelkiem. Jeden naleśnik = 1 łyżka do zupy.

Pozostałe :

  • mięso drobiowe z wywaru - u mnie 2 ćwiartki kurczaka i  jedno skrzydło indyka
  • warzywa z wywaru
  • 1 cebula zmielona razem z mięsem 
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 cukinia ok. 380 g, umyta i starta ze skórką na dużych oczkach
  • 3 podłużne pomidory , sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
  • sól i pieprz
  • bułka tarta 
  • 3 jajka do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • naczynie żaroodporne lub blaszka do ciasta


Wykonanie :


  • Mięso obrać z kości i zmielić razem z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cukinię i wyrobić doprawiając solą i pieprzem.
  • Na każdy naleśnik nakładać kopiastą łyżkę farszu, kilka kostek pomidorów i składać  krokiety.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury ok. 70 stopni C i wstawić do niego blaszkę lub naczynie żaroodporne.
  • Krokiety panierować w rozmąconych jajkach, bułce tartej i smażyć na średnim ogniu ( żeby nie spiekać ) z obu stron. Usmażone krokiety przekładać do piekarnika, żeby trzymały temperaturę aż usmażymy wszystkie.
  • Podawać z sosem pieczarkowym, grzybowym lub porowym. 

1 komentarz: