czwartek, 15 czerwca 2017

KREMÓWKA TRUSKAWKOWA



Kremówka z masą  truskawkową i owocami w środku... takie jest dzisiaj u mnie pyszne ciasto. 
Miała być na spodach przygotowanych przeze mnie jak w kremówce tradycyjnej, która jest na moim blogu, ale poszłam na skróty. 
 Nie chce się zbyt długo stać w kuchni, więc przygotowałam  kremówkę z  wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Szybko, łatwo i smacznie.






SKŁADNIKI :
  • 2 sztuki ciasta francuskiego w rolkach
  • wiórki kokosowe
  • 2 blaszki z wyposażenia piekarnika + 1 mniejsza
  • 1 jajko do smarowania


  • Obydwie rolki ciasta francuskiego rozwinąć i razem z papierem ułożyć na 2 blaszkach. Odciąć nadmiar ciasta i papieru. Jedną rolkę położoną wcześniej pokroić na równe 16 prostokątów.
  • Trzecią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe odkrojone 2 kawałki ciasta ułożyć na blaszce i pociąć na małe kwadraciki lub prostokąty. Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem.  Po kolei wszystkie części ciasta upiec w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni C - ok. 20 minut na rumiano lub wg przepisu na opakowaniu ciasta.
  • Pokrojone prostokąty posypać wiórkami kokosowymi.
  • Upieczone prostokąty delikatnie dociąć.

KREM :

  • 1/2 litra mleka 3,2 %
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 płaskich łyżek stołowych mączki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki likieru -jajecznego - Advocat ( jeżeli są małe dzieci można nie dodawać)
  • 300 g truskawek zmiksowanych w blenderze
  • 300 g truskawek pokrojonych na mniejsze cząstki


  • Z mleka odlać 3/4 szklanki, pozostałe wlać do rondelka i wsypać cukier. Do odlanego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Całość dobrze rozmącić i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Ugotować budyń intensywnie mieszając. Przelać do zwilżonej wodą salaterki, przykryć powierzchnię cieniutką folią , żeby się nie zrobiła skorupa i ostudzić.
  • Masło zmiksować i dalej miksując dodawać letnią masę budyniową i likier jajeczny. Do zmiksowanej masy dodawać po łyżce musu truskawkowego dalej miksując- do wyczerpania. Przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić na 15 minut do lodówki.

WYKONANIE :

  • Upieczony w całości spód ułożyć na paterze i dłońmi docisnąć  górkę ciasta- lekko się pokruszy na wierzchu. Wyłożyć 2/3 masy truskawkowej, na to pokrojone truskawki, upieczone kwadraciki i całość dłonią lekko wcisnąć w krem. Rozprowadzić po całości pozostały krem.
  • Na wierzch ułożyć upieczone kwadraty dociskając do siebie dłońmi , żeby było równo z dołem. Kwadraty leciutko docisnąć z góry , ale tak żeby górki nie wcisnęły się do środka. Całość schłodzić.

MOJE RADY co do kolejności przygotowania ciasta , żeby było sprawnie :

  • Przygotować sobie blaszki.
  • Ugotować masę budyniową i wstawić do zimnej wody w większym naczyniu. Można wodę w międzyczasie zmienić.
  • Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni lub wg przepisu na opakowaniu.
  • Upiec wszystkie części ciasta. 
  • Zmiksować truskawki, drugie pokroić w drobniejsze kawałki.
  • Zrobić krem i wykończyć ciasto.

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Natalio...serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super pomysł Danusiu! Ja też posiłkuję się często gotowym ciastem, kiedy nie ma czasu, albo sił, albo ... ochoty na długie stanie w kuchni (to ostatnie wraz z wiekiem dopada mnie niestety coraz częściej). Z gotowego ciasta można w kilka chwil wyczarować bardzo smaczne rzeczy, także chwała temu, kto je wymyślił he he :-))) Twoja kremóweczka wygląda mega apetycznie! Pozdrawiam i życzę spokojnego, słonecznego weekendu :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym wiekiem Helenko to mamy podobnie. Ochota jest tylko tylko czasami sił brakuje i ja jakoś wszystko wolniej robię niż jeszcze nie tak dawno. Bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Witaj Danusiu właśnie zaglądam na Twojego bloga żeby poszukać coś z truskawkami a tu taka niespodzianka pysznie wyglądająca kremówka na pewno ją upiekę,w środę piekłam bułeczki te malutkie smarowane gorącym masłem wyszły bardzo smaczne.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu kremówkę polecam , a za skorzystanie z przepisu na bułeczki dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Danusiu na tą kremówkę patrzę już drugi dzień.Upieklam dziś drożdżowe a kremoweczkę tą mam cały czas z tylu głowy.Musze to koniecznie zrobic.Pozdrawiam.JustynM (tak to ja��)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko przyjdzie czas , że się Tobie przesunie z tyłu na przód...aha, ha...pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Kobieto, smaka robisz - przepyszne zestawienie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu poezja dla podniebienia ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie niestety już proza, bo dawno po kremówce...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.